Azt hiszem ezzel a cikkel sikerül bebizonyítanom, hogy van létjogosultsága az otthoni 3D nyomtatással előállított használati tárgyaknak. Nem kisebb dologra vállalkoztam, mint hogy egy közel 200 000 Ft értékű hangszer sorsát rábízzam egy nyomtatott alkatrészekből készült konzolra. Merészség, vagy tudomány?

Előzmények

Van egy nagyon régi billentyűs hangszer konzolom. Elég jól bevált és a modernebbek sem tudnak többet, sőt drágábban negyed ennyi szolgálatot sem tesznek nekem. Az én konzolomnak ugyanis meg van az az előnye, hogy lehet vele barkácsolni és további cuccokat aggatni rá. Amikor megvettem a KORG RADIAS-R szintimet, akkor még nem volt hozzá billentyűzet, így szépen elfért ez a hangmodul az R3 mellett. Később vásároltam egy MIDI billentyűzetet hozzá és ekkor csak egy csúnya fa tákolmánnyal tudtam rögzíteni, ahogy az alábbi képeken is látszik.

Amióta elkezdtem tárgyakat nyomtatni, eszembe jutott, hogy ezt a csúfságot meg kell szüntetni. Eljött hát az idő. Egy korábbi cikkben bemutattam, hogyan készül el egy marokcsavar modelje (D.I.Y. - Marokcsavar készítése), ezt a marokcsavart fel is használom az új konzolnál.

Tervezés

A konzolt három fő részből terveztem elkészíteni. Egy idom ami rögzül a meglévő hangszerállvány rúdjára, két alumínium sín, ami a tartó váz lesz, és a szintihez csatlakozó idomok a jobb és bal oldalra. A marokcsavar rúdhoz való rögzítést fogja biztosítani. Valahogy így gondoltam:

Összesen öt alkaltrészt terveztem és nyomtattam:

  • Rúdra illesztő idom
  • Marokcsavar
  • Tartó vázat csatlakoztató idom
  • Szinti konzol (jobb, bal)
  • Csavar alátétek

Rúdra Illesztő idom

A hangszerállvány négyszögkeresztmetszetű rúdjára illeszkedő tárgy, ami a belsejében egy csavaranyát rögzít. Kívülről e csavarba csatlakozva lehetséges a marokcsavarral tartósan a rúdra rögzíteni. Az egyik oldala egy fogadórész, ami négy csavarhellyel lehetővé teszi a váztartó idom csatlakoztatását. Ez lett az első méretes tárgy amit nyomtattam (10 x 9 x 7 cm)

Mint látható álló helyzetben nyomtattam ki, így nem kellett alátámasztásokat készítenem. A test belsejében egy M8-as anyának lett hely kialakítva. Mivel az anya által igényelt hely szélesebb mint a tárgy oldalfalának a vastagsága, egy trükkhöz folyamodtam, hogy ide se kelljen alátámasztás. A tervet úgy készítettem, hogy a tárgy oldalfala folyamatosan bővüljön addig, amig a csavar el nem fér benne, majd ezt követően szépen ívesen csökken a falvastagság. Tettem mégegy kisérletet, a tárgy két oldalán látszik egy benyomott rész. Ide egy szorító elemet terveztem, aminek a keresztmetszete kisebb mint a hangszerállávány rúdja, viszont a bevágás és az anyag vastagságának csökkentése lehetőve teszi, hogy amikor a csőre húzzuk alkatrészt, akkor ezek szétnyomódnak és ez által rászorítják az illesztő idomot a csőre.

  • Nyomtatási idő: 8,5 óra
  • Anyagfelhasználás: 37m PLA

Marokcsavar

Lásd korábbi cikk: D.I.Y. - Marokcsavar készítése

Tartó vázat csatlakoztató idom

A tartóváz egy "U" keresztmetszetű alumínium rúd. A csatlakoztató idom feladata a két tartórúd hozzákötése a rúdhoz illesztő idomhoz. Ezt úgy gondoltam megoldani, hogy ebbe a testbe behelyezem az alumínium rúd keresztmetszetének megfelelő negatív felületet és ebbe bele tud szépen ülni a két alu rúd. Négy csavar segítségével az illesztő idomhoz lehet rögzíteni és készen is vagyunk.

A mélyedéseket úgy alakítottam ki, hogypasszentosan beüljenek az alu rúdak. A modellező szoftver segítségével készítettem egy kivágást az eredeti tárgyból és egy kis próbadarabot nyomtattam. Ezen le tudtam tesztelni megfelelő lesz-e a terv. Végül is csak egy kicsit kellett módosítani. Egyébként az illesztő idomból is nyomtattam egy 1cm magas teszt darabot, a rúd keresztmetszetének megfelelő illesztése miatt.

  • Nyomtatási idő: 10 óra
  • Anyagfelhasználás: 36m PLA
  • súly: 105g

Szinti konzol (jobb, bal)

Még hozzá sem kezdtem a méretes tervezéshez, már azon gondolkodtam, hogy az oldalán lesz egy "FINCY GO" felirat. Mindig a fontos dolgokra kell öszpontosítani. Itt is készült egy fogadó rész a két rúd számára, ezeket egy-egy sűlyesztett fejű lemezcsavaral rögzítettem. Ezért készült egy-egy furat és a csavarfej számára egy sűlyesztés. A furat méretét úgy választottam meg, hogy a csavar menete belevágja magát a műanyagba, így a rúd kicsúszása esélytelen.

  • Nyomtatási idő: 2x8 óra
  • Anyagfelhasználás: 2x30m PLA

Összeszerelés

Végre sikerült mindent kinyomtatni, eljött az összeszerelés ideje. Még csináltam négy csavar alátétet is, ez már elhanyagolható 10 percet jelentett. Lássuk az alkatrészeket:

Tehát a szinti konzolokat felszereltem az alu rudakra, majd középre a váz tartót és hozzácsavaroztam az illesztő idomhoz. Nagyon szépen sikerültek a csavar fej kialakítások. Nem alkalmaztam support-ot (alátámasztást), pedig fejjel lefelé nyomtattam ezt a részt. A M5-ös csavarfejhez nem kellett, simán átkötötte az anyag a lyuk és a csavar széle közötti területet. A lyukakat kicsit most nagyobbra vettem (6,2mm). Fúrásra az aluminium rúd miatt volt csak szükség.

Ezek után már mehet is a helyére:

 

Nos a szinti konzolra való felhelyezésénél lett egy kis gondom. Minden lyuk a helyén, minden méret stimmel.
Mégis sikerült valamiről megfeledkeznem ami kicsit megnehezzítette a dolgomat. Vajon mi lehetett ez?

Ha jól megnézed a képeket rájöhetsz, így legyen ez egy megfejtendő rejtévény.
(tippelj a cikk alján lévő chat box-ban!)

A lényeg, hogy végül sikerült minden, a konzol működik, a hangszer stabilan áll a helyén.

A konzolnak 2,7 Kg súlyt kell tartania ami végül is nem túl nehéz. Ugyanakkor számomra bebizonyította ez a technika, hogy valóban alkalmas használati tárgyak készítésére.

 


Értékeld a cikket!

{extravote 3}


 

 


CraftBot az én
3D Printerem

D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows