Ez a cikk bemutatja, hogyan zajlik egy tárgy létrehozása. Mivel hobbiként szintiken zenélek, elég sok hangszerem van. Hogy együtt tudjanak megszólalni, egy keverőt használok de csak négy sztereó csatorna van rajta és nekem öt kéne. Ennek megoldásáról készítettem egy kis filmet és ezt a leírást.

A probléma megoldása

Ahogy a bevezetőből is kiderül a keverőmön szeretnék egy kis változtatást eszközölni, hogy több sztereó csatornám legyen. Valójában nem a csatornák száma fog növekedni, hanem két monó csatorna hangerő szabályozó gombját fogom úgy átalakítani, hogy az két csatornán egyszerre tologassa a két hangerőszabályzó tolópotmétert. Ezt számos barkács módszerrel meg lehet oldani, de ha már van 3D nyomtatóm, akkor gyártok hozzá egy alkatrészt.

 

Hogyan készül

A következő kisfilm részletesen bemutatja, hogyan készül el egy ilyen alkatrész, tehát ez a cikk valójában inkább egy videó blog. (Ha bírja az internet kapcsolatod, kapcsold át HD módba a lejátszót.)

értékeld: {extravote 3}

Néhány részlet

Miért készült két tárgy?

Talán a videóból nem jön le, de valójában két tárgyat készítettem. Az elsőt elrontottam, ezért változtattam a terven és újranyomtattam. A filmfelvétel az első darab nyomtatásakor készült, ezt követően rögzítettem a tervezés, szeletelés bemutatóját. Mi is volt a fő hiba? Az, hogy a gomb hajlított alakja miatt, illetve a toló potikhoz való csatlakozás miatt mindkét oldalon voltak alátámasztatlan felületek. Az egyik oldalon a gomb alakja miatt, a másik oldalon a hornyok (rések) miatt. Azért döntöttem úgy, hogy a fejjel lefelé nyomtatom az első darabot, mert arra gondoltam könnyebb az alátámasztásokat eltávolítani a gomb felületéről, mint a vájatokból, illetve ez utóbbiak precíz kialakítása volt a fontosabb a csatlakozás miatt. Sajnos nem figyeltem eléggé a támasztékokra, így azok eltávolítása után csúnya felületet kaptam, illetve látszik a filmen is, hogy az programból utomatikusan generált támasztékok nem is voltak megfelelőek (rosszúl paramétereztem a beállításokat). Ezért terveztem át az alkatrészt úgy, hogy két darabból álljon.

Tervező szoftverek

A szoftverekkel kapcsolatban jó tudni, hogy az Autodesk támogatja a képzést. A legdrágább tervezőprogramokat is lehet használni ingyenesen, ha középiskolai, gimnáziumi tanuló, vagy egyetemi hallgató vagy. Ha tanulóként az oktatási intézményeddel regisztrálsz, akár három évig is ingyenesen használhatod az egyébként többszázezer forintos szoftvereket. Hasonlóan a diákokhoz, a tanárok számára is van programja a szoftvergyártónak.

http://www.autodesk.com/education/free-software/all

Ha nem vagy jogosult egyikre sem akkor is biztosítanak számodra szerényebb tudású ingyenes programokat, melyek többnyire böngészőből és mobil eszközökön használhatóak

http://www.autodesk.com/products/personal-design-and-creativity/apps

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CraftBot az én
3D Printerem

D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows