Az első műszaki probléma kicsit megijesztett, mert nem értettem hogy történhetett az eset. Először arra gondoltam valami elrepedt, és óriási a baj. A 3D nyomtatásnál azonban szükségesek bizonyos karbantartási tevékenységek is. Ez a cikk a filament elakadás orvoslását, azaz a nyomtatófej tisztítását mutatja be lépésről lépésre.

Kell egy kis bátorság ahhoz, hogy az ember nekiálljon és szétszedjen egy olyan eszközt mint a CraftBot nyomtató. Annyira szépen össze van rakva, azt gondolnám, hogy - mint az autóknál - szakszervízbe kell menni. Ez azonban nem szükséges, a 3D nyomtatót mindenki otthon szervízeli, elöbb-utóbb megismerve minden működési elvét. Hogy is lehetne ez másként, sokszor az eladó és a vevő a világ két átellenes pontján található. Ha pedig úgy hozza a szükség, alkatrészt lehet rendelni.

A Hibajelenség

Nyomtatás során egyszer csak azt vettem észre, hogy a tárgyasztalon elszórva kis anyag gömböcskék keletkeztek. Vajon hogyan, honnan jönnek? Elkezdtem figyeni a nyomtatást, de semmi rendkívülit nem tapasztaltam. Ebben persze közrejátszik, hogy többnyire nem ülünk le a printerrel szemben, hanem odasétálunk és ránézünk. Végül majdnem teljesen kész lett a nyomtatás, amikor legugolva néztem a nyomtatófejet és a szilikon ágy oldalán feltűnt egy anyagfolyás, ami szép lassan lecsurgott és ez okozta a tárgyasztalon megjelenő kis gömböcskéket.

Elsőre elég ijesztőnek tűnt, mert a nyomtatófej szélén nem vártam volna anyagot. Első gondolatom az volt, hogy valami elrepedt. Ebben azért éreztem egy kis ellentmondást a réz öntvény miatt. 240 fokon csak nem fog megrepedni. Ez után arra gondoltam, hogy a szilikon repedt meg, de akkor sem értettem honnan is jön az anyag. Márpedig szép lassan növekedett és egyszer csak aláhullott.

Mi tegyünk?

Hát első legrosszabb ötletem volt, hogy írtam a CraftUnique-nak a printer gyártójának. Persze nyílván napi többszáz levelet kapnak a világ minden részéből, ráadásul más témában épp egy nappal korábban beszéltem velük, így szine azonnal megbántam amit tettem. Mondjuk a termék védelmében szól, hogy az ember egy szépen összerakott CraftBot printernél nem gondol arra, hogy csak úgy hozzányúljon. Mi után az első ijedségen túl jutottam emlékeztem egy ismerős blogjában már olvastam, hogy a nyomtatófejet nem árt ismerni és időnként karbantartani, szervizelni. Szintén eszembe jutott, hogy anyagelakadásnak számos oka lehet. Anyagminőség (főként a nem egyenletes átmérő gagyi alapanyagoknál), vagy a poros környezet, illetve a túlzott anyagfelhasználás. Bevallom kicsit módosítottam a G-kód kezdeti és végső szakaszán és lehetséges, hogy kicsit sok anyagot küldtem indításként, de az is lehet, hogy ennek semmi köze hozzá. Mire ezeket a sorokat írom, kollégám is túl esett a szerelésen, pedig ő biztos nem csinált ilyesmit. Arra jutottam, hogy a most következő művelet az elkövetkezőkben többször meg fog ismétlődni.

Nyomtatófej tisztítás

Uccu neki, szükségesek lesznek:

  • Csípőfogó, a filament szál elvágásához
  • Imbuszkulcs készlet (nyomtató tartozéka)
  • 10-es villáskulcs
  • laposfogó és/vagy 7-es villáskulcs
  • hőálló kesztyű (konyhai edényfogó)
  • aceton
  • műszerész csavarhúzó (elektromos csatlakozó szétválasztásához)

Mivel nálam a filament szálat nem lehetett kihúzni a fejből, elsőként el kellett vágnom. Célszerű ráhagyni néhány centit, hogy legyen majd mit megfogni, ha mégis sikerül kihúzni a szálat. Várjuk meg amíg minden lehül és kapcsoljuk ki a nyomtatót. Áramtalanítani nem érdemes, mert késöbb játszani fogunk a tűzzel. Elsőként lebontjuk a filamentet bevezető alkatrészt:

Amikor azt tapasztaltam, hogy nem tudom a filament szálat kihúzni, újra felmelegítettem a fejet és megpróbáltam extrudálni. Az extrúder fej azonban nem tudta továbbítani az anyagot hanem elkezdte felzabálni. Ez azt eredményezte, hogy elkoszolódott az elmorzsolódott anyaggal, így jobbnak láttam eltávolítani és megtisztítani ezt is.

Következő eltávolítandó elem a ventillátorokat tartó konzol lesz, ezt egyben leválaszthatjuk a nyomtatófejről két csavar meglazítása után. Nem szükséges a csavarokat teljesen kihajtani, az alkatrészt előre húzva könnyen eltávolítható. Vigyázni kell azonban az extruder fej mögötti elektromos csatlakozásra. A csatlakozót óvatosan húzzuk szét, az akasztófül felemeléséhez segíthet egy kis csavarhúzó, ha körömmel nem megy:

Ez után az extruder fej láthatóvá válik. A használattól függően szilikon ágy felső részét vastagon boríthatja rászáradt anyag. Ez az alakadások első jele. Első ránézésre fura, hogyan kerül ide az anyag, az viszont megnyugtató, hogy most már tudom innen folyt végig a szilikon oldalán és jelent meg allul egy csepp formájában. Tehát valóban nem repedt, nem törött el semmi.

De ne szaladjunk előre. Mielött a fejet kiszabadítjuk, le kell szerelnünk a fűtés, és a hőmérő vezetékeit tartó alkatrészt, melyet a nyomtató fej alsó részén található két csavar tart. Mivel a csavarok fejjel lefelé vannak, érdemes figyelni a kilazítás irányára! (Ha csak alulról beakasztjuk az imbuszkulcsot hajlamosak vagyunk úgy hajtani mintha a csavar felül lenne, de ez nem lesz célravezető.)

A fej leszereléséhez 10-es villáskulcsra vagy lapos fogóra van szükség, ehhez a filament bevezető menetes száron lévő anyacsavart tekerjük le. A fejet még tartani fogják az elektromos alkatrészek, a fűtőtest és hőmérő. A fűtőtestet a jobb oldalon egy hernyócsavar rögzíti, megjelöltem az alábbi képen. Ezt célszerű meglazítani még mielött a fejet kivennénk a tartóból.

Nos kezünkben a fej, nézegethetjük. Azt látjuk, hogy a filament egy menetes száron keresztül kerül az extruderbe, ezt követi egy szürke bordázott rész majd a szilikonban lévő fűtőegység majd a végén a printer fej. Ezen a négy alkatrészen halad át a filament. Jelen esetben most be van gyógyulva valamelyikben. Ahhoz hogy megtudjuk melyikben, szét kell szednünk az extrudert. A menetes szár kivétele egyszerű, a műanyag házba is menetesen csatlakozik, tehát csak ki kell tekernünk mint egy csavart. Nekem ebbe volt beleszorulva a filament, de ez csak egy történet. A többi alkatrész szétszedése nem ilyen egyszerű. Egyrészt elég sok anyag lehet rágyógyulva a szilikon tetejére. Ezt célszerű eltávolítani. Én egy csavarhúzó segítségével simán lepattingattam a hideg anyagot, ami szépen levált. Maradt azonban további vékony anyag minek az eltávolítása nem volt annyira egyszerű, és a megfelelő tisztításhoz szét kellene tekerni a műanyag részt és a réz fűtőtestet, valamint a nyomtató fejet. Itt egy kis kalandos trükközés vezet eredményre:

A termisztort (hőmérő) és a fűtőtestet visszahelyezzük az alkatrészbe és bekapcsoljuk a nyomtatót, majd a fej fűtést. Kb. 140-150 fok körül a műanyag rész viszonylag könnyen kitekerhető. Azt hinnénk, hogy a meleg általi anyag tágulás nehezzítené a feladatot, de épp ellenkezőleg a menet közé begyógyult anyag felolvadása miatt könnyebbé válik. Lehet, hogy ami hidegen meg se mozdul, melegen könnyen szétszedhető. Nálam a nyomtatófej (nozzle) eltávolítása is könnyebb volt melegen. Lényeg, hogy ne feszegessünk semmit. Ennél az akciónál tesz jó szolgálatot az edényfogó kesztyű. A műanyag rész nem lesz nagyon meleg, megfogható kézzel is, de mindent csak óvatosan!

A műanyag alkatrész alsó fele is erőssen szennyezett szétfolyt anyagtól. Nagyon finom smirglivel nagyon finoman eltávolíthatók a többi alkatrészről is.

Nézzük miket szedtünk eddig szét:

Itt az idő foglalkozni az alkatrészek belsejével is. Én a menetes szárból nem tudtam egyszerűen eltávolítani az anyagot. Ehhez gázlángon felmelegítettem az alaktrészt épp annyira, hogy a filament kicsússzon belőle. Egyébként is terveztem beszerezni egy mini gázégőt, most már tudom ehhez a feladathoz is használható. Kíváló segédeszköz a legvékonyabb imbuszkulcs, melynek az átmérője megfelel a filament járatok ellenőrzéséhez és tisztításához. A képen is látható, hogy a hotend belselyében maradt anyagot szintén felmelegítve tudtam eltávolítani.

 

 

 

 

 

 

 

A nyomtatófej 0.4mm-es kifolyó nyilásának tisztításához egy ilyen átmérőjű furóra, vagy hasonló eszközre van szükség. Nekem ilyen nem volt, szerencsére itt nem is volt elakadás. Annyit megtettem, hogy lámpafénybe fordítva az alkatrészt megpróbáltam átnézni rajta. A kis fénypont látszott, így ezzel nem foglalkoztam különösebben. Azért ez nem egészen igaz, a fém alkatrészeket ugyanis kis acetonban átmostam.

Nos, ha minden tiszta, akkor már csak össze kell szerelni a dolgokat, értelem szerűen fordított sorrendben. Az extruder fej felszerelése elött célszerű lehet mégegyszer ellenőrizni az imbusz kulccsal a járatot. Ha könnyen végigmegy a nyomtatófejig akkor feltehetőleg minden rendben van. Mielőtt nyomtatnánk célszerű újrakalibrálást végezni.


Értékeld a cikket!

{extravote 3}


 

 


CraftBot az én
3D Printerem

D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows