Néhány éve Ausztriában "nyaraltunk" (Gyakorlatilag pulóverben fagyoskodva próbáltunk kikecmeregni az esőfelhők alól). A szálláshelyen a nappaliban volt egy music-center és hozzá egy házi készítésű keverő, amivel a nappali- háló- fürdőszoba/WC hangerejét lehetett szabályozni a helyiségek plafonjába épített hangszórókban.

Ez nagyon kellemessé tette az apartman légkörét, élmény volt zeneszóra fürdeni, anyagcserézni, stb. Ott akkor eldőlt, hogy ilyen nekünk is kell otthonra.
Nos, hogy mi lett a végeredmény és milyen buktatókon kellett keresztül menni, erről szól ez a blog.

Miért épp autórádió?

Azon különleges családok közé tartozunk, akik hétvégén nem mennek el étterembe ebédelni és vacsorázni :) Helyette általában otthon főzünk. Igazából már korábban is felmerült az igény, hogy valami zene szóljon a konyhában amíg Hajni készíti a finomságokat. Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy a szobai zajládára akkora kakaót adtunk, hogy az a konyhában is élvezhető legyen. Így mindenki azt hallgatta, ha akarta, ha nem.

Kitaláltam, hogy kell venni valamit a konyhába, valami olyan cuccot amihez lehet kötni külső hangszórókat, melyek eljuthatnak a fürdőszobába is. Nem akartam lemondani arról, hogy a rádió mellett kedvenc CD-inket is le lehessen játszani, illetve ma már szinte elengedhetetlen az MP3 fájlok lejátszása, és ha már az igénylista teljes, legyen USB bemenet és lehetőség szerint AUDIO input is. Így gyakorlatilag egy mindent lejátszó eszköz vásárlása volt a cél. De még ez sem elég, legyen szabályozható a hangerő a konyhába és a fürdőben külön.

Kérdés: lehet-e ilyet kapni? Válasz: Nem.

Megoldás 1.

Elvileg vannak lakóterek hangosításra kész termékek, ezeket a villanyszereléssel együtt kell tervezni és célszerűen falban vezetékezni. Kaphatók kiegészítők, központi távvezérlők, csoda falbasűlyeztett hangfalak és minden ami szem-szájnak ingere, 1-2 millióból simán megvan a cucc ha nem számolod, hogy szét kell verni a lakást.


Ötlet dobva...
 

Megoldás 2.

100 Voltos technika. Ilyet használnak például az iskolákban. Sok kiegészítő van, lényegesen olcsóbb mint az előző változat, ám marad a vezetékezés és nagyon drága az erösítő. Ez a megoldás 150-200 ezer forint körüli ráfordítást jelent + vezetékezés.

Ötlet dobva...
 

Megoldás 3.

Felső konyhaszekrény alá építhető rádió. Konyhai rádióként lehet keresni a Googliban, gyakorlatilag néhány típust lehet venni, pl. a Grunding vagy a Sangean terméke.

Hát nem tudom kik találták ki ezeket, de sokat nem gondolkodtak. A funkció többnyire kimerül egy viszonylag jó minőségű rádió vevőben. Van beépített hangszóró, nincs semmilyen további ki és bemenet, van viszont óra, ébresztő és homokóra funkció, továbbá egy csoda dolog: mozgást érzékelve bekapcsol. Csupa értelmetlen funkció. A konyhai eszközök sorában a Micro tartalmaz órát az újabbak időmérőt is, az elektromos sütőkben is van mindkét funkció. Minek mégegy óra? És ki a fene akar a konyhában felébredni? Persze akinek a konyhája egyben van a nappalival annak jó, feltéve ha nem akar magának valami normális zenelejátszó cuccot venni, amiben többnyire szintén van óra és ébresztő is. A legfőbb baj a CD/MP3/USB/AUX hiánya illetve a beépített hangszórót nem fogjuk hallani a fürdőben. Ja, és az ára horror: 15-30 ezer forint.

Ötlet dobva...
 

Megoldás 4.

Mikro HI-FI. Szép doboz, sok funkció, elérhető ár, nagy választék. Egy bibi van, nincs semmilyen kimenet csak a két kis gyári hangszóróhoz és a cucc nagyon érzékeny, hogy mást véletlenül se tudj rákötni.

Szép, szép de 5let dobva...
 

Megoldás 5.

Autórádió: van benne rádió sok szolgáltatással, CD/DVD lejátszó, USB bemenet, SD Kártya olvasó (!), és AUX bemenet. WOW! Óra is van benne :). Az erősítője 4 hangszórót tud kezelni, ami két helyiségre megfelel a FADER funkcióval a helyiségekben a hangerő külön állítható. Aztán van még valami nagyszerű dolog, van külön erösítő kimenet mert sokan építenek nagyobb hangrendszert az autójukba.

Ez azt jelenti, hogy akár három helyiség is behangosítható. Jó mi? Egy baj van, a rádió 12 volttal megy így némi barkácsolásra és trafóra is szükség van. És innentől minimális szakértelem is szükséges. Nem vagyok nagy spiller, de ezeket osztanám most meg.

Mielőtt belevágnánk, mit gondolsz mennyibe kerül egy ilyen autórádió? 8000-9000 Ft-ért már lehet olyat venni ami a célra megfelel. Nem szabad túl lőni a célon, nem szabad márkás drága cuccot venni, mert nem hangversenytermet akarunk az otthonunkból csinálni, hanem főzés közben, zuhany alatt zajos környezetben örömködni. Ehhez nem kell nagy minőség, de azért mindjárt javítunk ezen. Kell néhány hangszóró. Az olcsó rádióhoz nem kell drága hangszóró sem, úgy sem tud megfelelő frekvencia átvitelt, viszont lehet trükközni. Én a konyhába az autórádió erősítő kimenetét használtam és vettem egy számítógépekhez árusított 2.1-es hangrendszert, ami sokkal szebben szól mint gondolnád.

Azaz az autórádió sok funkcióját megtartottam, a gyenge erösítőt kiváltottam a konyhai részen. A fürdőszobába autóhangszórókat vettem, mert ott a sok zaj miatt elég a szegényesebb hangzás is.

 


Költségvetés:

  • Autórádió: 9.000 Ft
  • Egy pár autó hangszóró: 4 000 Ft
  • PC hangrendszer: 12.000 Ft
  • 12V ipari trafó: 4.000 Ft
  • Egyéb anyagok: 2.000 Ft
  • ISO csatlakozó 400 Ft

Összesen: 31.400 Ft

Ez pont annyi mint egy Sangean konyhai rádió, vagy egy micro Hi-Fi, csak mindent tud amit akartam.
 

Műszaki rész

Sajnos semmi sem egyszerű, muszáj tervezni. Az autórádiónak van egy teljesítménye, ennek leadásához energia kell amit az autóban az akkumulátor vagy a generátor le tud adni, viszont ne gondoljuk hogy egy valamilyen telefontöltőhöz hasonló 12V-os kis trafó bírja ezt a feladatot. A LED-es blogomban már írtam az ipari trafókról, ide is ilyen kell:

Tegyük fel, hogy az autórádióra az van írva, hogy 45 Watt. 12V egyen áram nem tud akkora teljesítményt leadni hogy ezt az erősítést elérjük, tehát ezek nem igazak. Nyugodtan lehet kisebb teljesítményű rádiót venni bár 40W alatt nem igen kapni. Ennél nagyobb teljesítménnyel kecsegtető autórádiót ne vegyünk, felesleges költségnövelés. Fogadjuk el, hogy ehhez tegyünk egy 50-Wattos ipari trafót.

Mindenképp nézzük meg, hogy a vásárolandó autórádiónak legyen ISO szabványos csatlakozója.

 

 A forgalmazó azt feltételezi, hogy az autónk rendelkezik egy ilyen csatlakozóval, ezért nem adnak "dugót" a dobozban, ezt külön kell megvennünk. A PC-s hangrendszer 2.5" jack dugóval van szerelve, az autórádió erösítő kimenete csatornánként (jobb-bal) 1db RCA aljzat, ide is kell egy átalakító.

 


Ellenőrizendő a rádió hangszórókimenetének ohmikus értéke ami 4 vagy 8 szokott lenni, és ehhez való autó hangszórókat kell vennünk, Wattban pedig nagyobbat mint a rádió teljesítménye. Mivel gagyi autórádiót vettünk, egyazon üzletben találunk hozzávaló hangszórókat is. Én egy Mediamarktban mindent beszereztem, igaz sokat olvasgattam és kivettem a rádió leírását is a dobozból a tényleges értékek ellenőrzéséhez.

Amikor minden megvan, jön a beépítés, összekötés és a végén a fekete leves. Nagyon sok a drót, de már összeszerelésnél volt egy közöttük ami nagyon gyanús lett. Ez a memory +12V feliratú drót. Szerencsére minden kábel fel van iratozva, így a sok kábel ellenére nem bonyolult az összeszerelés, de mi ez a plusz sárga drót? Hamar rá lehet jönni a második bekapcsolás után. Ha ez a drót nem kap áramot, akkor a kikapcsolás után az autórádió mindent elfelejt. Az összes beállított rádió állomást, a hangerő, hangszín, fader beállításokat. Ez elég baj, mert a gyakorlatilag használhatatlanná válik a rendszer ha minden bekapcsolás után először állítgatni kell. Ez viszont sajnos azt jelenti, hogy ezt a drótot mindig áram alatt kell tartani. Az autóban ez nem probléma mert ez a drót fixen rá van kötve az akkumulátorra, a felhasznált energia kikapcsolt állapotban elenyésző. Én először elemmel és egy váltókapcsolóval kísérleteztem ami majdnem jó ötletnek bizonyult, az esetemben azonban a rádió bekapcsolása után ezen a dróton is elkezdte szívni az áramot és az elem kb. 10 perc alatt lemerült. Nem tudom más rádió típusoknál is így van-e, kénytelen voltam ezt a vezetéket is rákötni a trafóra. Ez viszont azt jelenti, hogy a trafót nem szabad lekapcsolni, az állandóan áram alatt van. Nos ezért sem szabad sajnálni a pénzt a jóminőségű trafótól, ez ugyanis nem vesz fel több áramot attól, hogy folyamatos üzemben van, nem melegszik, stb. Erre van kitalálva.

A beépítés során arra kell számítani, hogy a "rengeteg" kifejezés is kevés a keletkező kábelmennyiséghez, így célszerű előre gondolni ezek elrejtésére. Ezt úgy oldottam meg, hogy fehér bútor hátlap darabból készítettem egy álmennyezetet a konyhaszekrény alá, és ide rejtettem a vezetékeket.

 

Végkifejlet

Azt mondom megérte. A konyhában szépen szól a rendszer, köszönhetően többek között a fa dobozos mély-ládának.

 


A fürdőben kellemes zenét hallgatni. Általában nagyon jó benyomást tesz amikor a lakásban járkálva mindenhol szolidan ugyan az a zene szól. Gyerekek is kedvelik, mert fürdéskor megoldható, hogy csak a fürdőszobában szóljon a zene. Amikor én főzök akkor előtte feltöltök egy SD kártyát a hangulatomnak megfelelő zenével, Hajni viszi a CD-it, vagy rádiót hallgat. Szupi jó!

No és hogy néz ki a fürdőben az autóhangszóró?
Így :)

 


Értékeld a cikket!
{extravote 3}



D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows