Vagy önsajnálatukban pont maguk alatt vágják a fát? Fürdőszobai elszívó ventilátor beépítése kapcsán felbosszantott amit tapasztaltam.

A következő megvalósítandó feladatom egy kisméretű wc-fürdőszoba helyiség szellőztetésének megoldása elszívó ventilátorral. Főként a nemkívánatos szagok és a pára miatt. Alapvetőleg beszereltünk egy 60x60cm-es ablakot, de azért nem árt ha megmozgatjuk a levegőt akár a csukott ablak mellett is, mondjuk télen. Egy korábbi lakásomban már szereltem ilyen ventillátort, illetve a mostani a WC-jében egy igen extra darabot, ami közvetlen a csészéből szívja el a szagokat. Tehát annyira azért nem vagyok amatőr. Éppen ezért jól körbenéztem a neten, mert a korábban vásárolt darabok sem voltak olcsók, azonban mindegyik jó tartósnak bizonyult és ez a lényeg.

Szóval az a helyzet, hogy a neten elég nagy a kínálat. Az árak szórása nagy 5000-től 50000-ig bármi lehet, vannak flancosak, halkak, extrahalkak, mozgásérzékelős, páraérzékelős, késleltetett kikapcsolású, világítós. Kínai, német, angol. Végignéztem az összes nagy barkácsáruház kínálatát amikor épp mentem valamiért, de azok nem voltak megyőzőek számomra. Akkor most mit vegyek?

 

Nézzük mi kell: Ha valaki bemegy a fürdőbe, felkapcsolja a villanyt mert tök sötét van. Vagy fürdeni megy be, vagy WC-re. Így mindkét esetben hasznos ha bekapcsol a ventilátor. Bekapcsoljon-e magától ha nagy a pára? Ebben a kis helyiségben mindig nagy lesz a pára, tehát úgyis bekapcsolna, sötétben meg nem valószínű hogy fürdeni fognak. Tehát kapcsolja be a ventilátort a villanykapcsoló. WC használat után azonban nem árt ha a villany lekapcsolása után is működik pár percig, ehhez azonban egy fix fázisra is szükség van az elektromos bekötéshez. Amikor először megnéztem a kialakított tápfeszültséget, úgy tűnt a villanyszerelő nem értette meg a kérésemet, mert egy három eres kábelt találtam a szokásos kék, barna, zöld-sárga vezetékekkel ami rendre a nulla, fázis és föld. Na ebből nem lesz késleltetés.

Arra gondoltam keresek egy légtechnikai szaküzletet ahol ellátnak tanáccsal és ha rá is beszélnek valami drágább darabra, a szakértelem biztos megfelelő minőségi eredményt ad majd. Találtam is egy boltot (de nem írom meg melyik) amit szabadságom alatt meglátogattam. Nem is volt rajtam kívül senki az üzletben csak az eladó. Úgy tűnt, a tulaj is egyben. Az üzlet megvolt 15 évvel ezelőtt is, és most is tele volt árúval. Próbafalon mindenféle ventilátor, vitrinben az 50000-es kategória, és ezek mind lakossági ventilátorok voltak. Azt hittem, megérkeztem Mekkába. A tulaj épp telefonált, valamelyik családtagjával kedélyesen beszélgetett. Nem zavarta, hogy megérkeztem még 5 perc múlva sem. Addig körbenéztem, bár ehhez azért nem volt akkora a helyiség. Két perc is bőven sok volt, épp az fordult meg a fejemben hogy akkor megyek, amikor végre megkérdezte mit akarok. Elmondtam, hogy egyszerű elszívó ventilátort keresek, legyen csendes és olyan amin nem jön be a hideg amikor nem működik. Mondta, hogy van csendes is meg hangos is, illetve vehetek lamellásat ami bezáródik ha nem használják. Ilyen volt nekem régen is, ez tetszett, de elég hangos volt. Mondtam, hogy ez hangos meg csúnya. Azt mondta ott van egy halk, próbáljam ki, de úgy sem fogom megvenni 28000-ért. Ez kicsit összezavart. Milyen kereskedő az, aki közli velem, hogy mit nem fogok megvenni? Tulajdonképpen igaza volt, mert arra gondoltam, hogy akkor én itt nem fogok semmit sem venni. Sajnos azonban a választék azért marasztalt és próbáltam tanácsokat kérni, de azt mondta ő visszamegy a pultba én meg válogassak.

Gondoltam feloldom a helyzetet azzal, hogy megkérdezem milyen egyéb alkatrészekre lesz szükségem. Elmondtam, hogy 12-es YTONG-ba tenném amit kívülről nem lehet megközelíteni, de külső bogárhálóra szükségem van. Elővett pár külső hálót amit mind kívülről kellett szerelni, hiába mondtam, hogy nem tudok a légudvarban 2 emelet magaságban lebegni. Közben elővetettem vele a csúnya, de hangos lamellás ventilátort, és addig találtam is egy kör alakú bogárhálós rácsot, amit egy 100-as csőbe lehetett bedugni, és ez pont jónak tűnt. Mondtam is neki, hogy kéne cső. Kérdezte, hogy az minek? Mivel már elöttem volt a ventilátor mutattam neki, hogy azért mert ezt a külső rácsot nem lehet betolni a ventilátor csőcsonkjának a végébe mert egyezik az átmérőjük. Mondta, hogy azt valóban nem lehet. Basszus, ilyen kommunikatív eladót még nem láttam. Kérdem tőle, hogy akkor hogyan is szerelhetem össze ezt a két cuccot? Mondta, hogy dugjam be simán a falba. Ahhhhhh. Egyrész már többször említettem, hogy kívülről nem lehet szerelni, tehát nem fogom tudni kívülről bedugni a falba a bogárhálót. Másrészt meg említettem, hogy YTONG. Gondolom, egy építőipari gépész szaki tudja mi az. Az egy porózus anyag, amit ha kivágok akkor porlad. Ha letisztítom jó kis porózus felület lesz amibe minden por beül, minden szir-szar megragad benne, így várhatóan pár hónapi használat után elkezdenek kijönni a hónaljkutyák a ventilátor lamellái között. Na jó: porkutyák. Egyszer csak odavág elém egy méteres csövet  a 100-as rendszerhez, majd közli, hogy "Ez 1300 forint, elviszi?". Kapd, be gondoltam: "Persze, hogy elviszem."

Ekkor már az járt a fejemben, hogy a csőbe beleragasztom a külső rácsot, átfűzök rajta egy drótot amit belül végigvezetek a csövön. Az YTONG-ba fúrt lyukon kiengedek egy kötelet, az ablakon keresztül kiteszem a csövet a légudvarba, ott rákötöm a drót végére a kilógatott zsinórt, majd a lyukon keresztül az egészet felhúzom és valahogy bejuttatom a lyukba. Egyébként a külső beszerelés épp így történt, és elsőre sikerült. A művelethez összesen 8 cm-nyi csőre volt szükségem, tehát ezért fizettem 1300,- Ft-ot, viszont így tudtam kívülről megszerelni. Annyi, hogy a cső palástjára előzőleg fúrtam két kis lyukat, így ezeken keresztül egyszerűen szöggel rögzítettem az YTONG-ba, így nem nyomtam ki a csövet amikor belülről beletoltam a ventilátort.

Kicsit előre szaladtam, de végül is már kipanaszkodtam magam. A lényeg, hogy a végén összeraktam, és igazából azon háborgott a leginkább a lelkem, hogy meggyanúsítottam a villanyszerelőt, hogy nem azt csinálta amit kértem. Mint a beszerelésnél kiderült a három drót épp megfelelő volt, a zöld-sárga volt a kapcsolt vezeték és a barna az állandó fázis. Ugyanis a ventilátornak nem kell föld, viszont a szigetelt kábel márcsak ilyen. Ez viszont azt jelentette, hogy vehettem volna profibb ventilátort. Akár 28000 ért :)

Amíg éjszaka magamban ezen tanakodtam, eszembe jutott, hogy vagy húsz évvel ezelött vettem egy ventillátor kikapcsolás késleltető relét, ami 5 percig tartja a feszkót kikapcsolás után, ha van plusz fázis. Kinyitottam az alkatrészes szekrénykémet és a megfelelő fiókban ott volt a zsír alkatrész. Aztán még az is eszembe jutott, hogy ez a lakrész nem lesz mindig lakott, így nem kell minden felkapcsoláskor a ventilátor, főként most az építés időszakéban nem. Tehát új nap, új bekötés. Kapott a rendszer egy plusz kapcsolót és beszereltem a húsz éve pihenő alkatrészt, amiről megjegyzem hogy semmiben sem különböznek tőle a most kaphatóak. Valahogy betuszkotlam a készülékházba, íme a végeredmény:

 

 

Tehát a sok zsörtölődés után, uszkve 8000 Ft-ból lett egy záró lamellás időzítőkapcsolós tetszőleges üzemű ventillátorom kb. három méter magasan, ahová már szem nem lát el. Csövezve, kívül bogárhálóval. Kicsit zajosabb mint a 28000 Ft-os, de hát megmondta a kereskedő, hogy azt nem fogom megvenni.

 


Értékeld a cikket!
{extravote 3}



D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows