Szeretném az elején leszögezni: Semmi bajom nincs a mai napi orvosi ellátással. Szakszerű, mindenre kiterjedő szemvizsgálaton vettem részt egy rendelőintézetben. A szemorvos és az asszisztens, nagyon kedves volt. A bejegyzés egy, a társadalombiztosítás beteges mivoltából adódó, torz szemlélet kialakulása miatt született.

Annak eldöntését, hogy e torzulás bennem, vagy az orvosban alakult-e ki, az olvasóra bízom.

 

2007. szeptember 17.

Zsófy elkapott valami kis víruskát, ezért meg az igazolás miatt elmentünk a gyerekorvoshoz. Tizenöten voltak előttünk. Szerény becslések szerint ez másfél órás várakozást jelent. (A bejelentkezéses rendszert megszüntették mert nem vált be. Sokan morogtak, amikor az időpontra érkezők, csak úgy hipp-hopp bementek.) Frankón kitaláltam, hogy amíg várunk a gyerekorvosnál, elmegyek a szemészetre mert lett egy kis gondom a látással. Öten voltak előttem, ennek ellenére előbb jutottam be a gyerekorvoshoz, mint a szemészetre. Ez volt az első alkalom, hogy élvezhetem a vizitdíj ellenében kapott többletszolgáltatásokat.

Rövidlátó vagyok, gyakorlatilag gyerekkorom óta szemüveget viselek, rendszeresen - minimum évente - ellenőriztetem a szemem állapotát, szerencsére az elmúlt tizenegynehány éve nem romlott. Most viszont...

 

- Mondja, mi a panasza!
- Az utóbbi időben kicsit megváltozott a látásom...
- Pontosabban?
- ... ha valamit olvasnom kell, akkor az első néhány másodpercben csak homályosan látom a betűket, lassan tisztul ki. Nehezen fókuszálok rá.
- Ez így van. Ebben a korban, az Ön esetében ez normális.
- De engem zavar.
- Akkor jöjjön, üljön le!
- Biztosan van rá valami megoldás. Zavar a munkámban is, monitor elött ülök egész nap.
- Multifokális lencse, de az nagyon drága.
- Ha a monitorról lenézek a doksira csak homályosan látok, nem tudom elolvasni a szöveget csak pár másodperc múlva.
- Értem, de a multifokális a megoldás, de az nagyon drága.
- A munkáltatóm be szokott szállni egy kis összeggel.
- Szerencsés ember. Akkor megvizsgáljuk.
- Mégis, mennyi az a drága konkrétan?
- Hetvenezer...
- Hmmmm.
- ... lencsénként. Biztos, hogy szeretné.
- Hát annyit azért nem ad a cég.
- Annyival is olcsóbb. A nagyigényű emberek, többet fizetnek.


vizsgálatok... (elégedett vagyok, van mindenféle kütyü. Még szembe is "köp" egy műszer. Ismertem korábbról, szemnyomás-mérőnek hívják, levegőt fúj a szembe.)

 

 

- Nem tudok Önnek csak bifokális lencsét felírni...
- Amibe az a kis téglalap van középen?
- ...igen, de az nem jó magának. Azzal se a monitort, se az olvasni valót nem fogja látni. A multifokálist nem támogatja a tb.
- Értem.
- De ráírtam a vizsgálati lapra, hogy azt ajánlom. Ezt feltétlen vigye magával, ha megcsináltatja.


No kb. így ment. Szóval érted, 1 lencse alapára több mint az egyhavi minimálbér. Alapár, mert erre jönnek rá a különböző rétegek, melyek a monitor sugárzása ellen, esetleg csillogás csillapítására szolgálnak, keret (kb 150e Ft).


Elbizonytalanodtam és egy kicsit zavarban is vagyok:

- Tényleg nagyigényű vagyok?
- Luxus amit 43 évesen várok a szememtől?


A tőlem vont, és utánam fizetett egészségügyi hozzájárulásból 10 ilyen extra multifokális szemüveg kijönne évente.

- Nem kaphatnék belőle legalább egyet?

Az utcán végignézve rengeteg szemüveges embert látok. Ők mind rövidlátók, és 40 felett hasonló problémájuk lehet, mint nekem. Ők is mind százötven- kétszázezres szemüveget hordanak? vagy...

- Lehet, hogy ők sem látnak tisztán?

Azon gondolkodom, hogy esetleg ez egy politikai eszköz: Nem kell, hogy az emberek tisztán lássák, mi folyik az országban.

2007. szeptember 18.

Nem hagytak a dolgok nyugodni, ezért kutakodtam kicsit. Például egy diplomamunkából megtudtam mi miatt van a homályos látásom. A tényleges árakat a Google se tudja, találtam elképesztően alacsonyat (olcsóbb mint a jelenlegi lencsém (?) és soknullásat is. Holnap lemegyek egy pár optikushoz, és megírom a tényleges árat.

2007. szeptember 19.

Nos, ma kifaggattam az optikusokat és a magam szintjén megpróbálom összefoglalni a dolgokat. A doktornő a legdrágább megoldás árát mondta be (ultravékony flancos üveglencse), amire valószínüleg nekem nincs szükségem a viszonylag kicsi dioptriaszám miatt. Valójában 40-50e Ft körül van egy megfelelő lencse, párban(!). Ezt azonban ellensúlyozza az, hogy a monitor egésznapos nézéséhez munkaszemüvegre van szükség. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen fogom látni az olvasnivalót és a monitort is, de kb. 1-4 méter (lencse- és ár függő) után már nem fogok látni, tehát egyébb napi tevékenységhez másmilyen szemüveg kell. Ha úgy döntök, hogy csináltatok ilyen munkaszemüveget, akkor célszerű csináltatni egy napi használatú, széles látómezőjű un. progresszív lencsés általános szemüveget is. A multifokális lencsét ugyanis a szemnek meg kell szokni és nem célszerű a hagyományos szemüveggel felváltva hordani, mert látászavart okozhat. Tehát két szemüveget kell csináltatni.


Munkaszemüveg átlagára:
   45e (lencse) + 15e (keret) = kb. 60e Ft.
Általános szemüveg:
   27e (lencse) + 15e (keret) = kb. 42e Ft.


Tehát elmondhatjuk, hogy 100e Ft körül megúszható a dolog. Valahogy nem gondolom úgy, hogy ezt mindenki megengedheti magának. Tehát az én válaszom, hogy a látás valóban luxus ma magyarországon.

2010. január 19.

No kérem! Lassan egy hónapja hordok egy multifokális okulárét. Tényleg tök jó, látok mindenfelé. Nem is kellett tartalékszemüt csináltatnom, viszont erre most nagyon kell vigyáznom. A legutóbbi bejegyzés óta annyi változott, hogy már képtelen voltam napközben normálisan dolgozni. Ahogy rosszabodott a fókuszálás, átszoktam, hogy olvasáshoz nem használok szemüveget. Ez viszont monitor előtti munkánál már nem ment, a képernyő nézéséhez feltétlen kell a szemüveg (mármint a tartalmához, a monitort még megtalálom szemüveg nélkül is).


Nos ez a helyzet ma a problémámra:


A korábbiakhoz képest van egy új technology, a három zónás multifokális lencse. Ez egyszerre jó olvasni, monitort nézni köztes távon és távolra látni. Három féle árkategória van minőség szerint, én a legcombosabbat választottam. He megnézed a blog induló dátumát, láthatod, hogy két évig türelmeskedtem. Megérdemlem hát az extra változatot. Ez 65 ezer lencsénként + keret. Beértem egy közepes árfekvéső 38 ezres kerettel, kaptam 10% kedvezményt így 150 körül megúsztam.

Azoknak, akik hasonló cipőben járnak


NEM MINDENKI TUDJA MEGSZOKNI !!! NAGYON DURVA! Amikor kiléptem az utcára, alig tudtam menni. Úgy éreztem magam mintha húsz centivel magasabb lennék. Önbizalomnak jó volt, gyalogolni kevésbé. Aztán az íróasztal és a monitorok elkezdtek hullámozni ahogy megmozdítottam a fejem. Otthon a mosogató tálca alját úgy láttam, mintha az egyik sarok felé erősen lejtett volna. Úgy kb két napig aggódtam, aztán szép lassan eltűntek a vizuális effektek. Ezek egyébként azért voltak, mert a hagyományos módon néztem. Ehhez a lencséhez újra kell gondolni a nézéstechnikát, ami egyébként jön magától. No meg az agyanak is át kell állni, már ha van. Én ezt a szakaszt kihagytam :)

Még mindig fenntartom a véleményem:

"a látás valóban luxus ma magyarországon!"


Értékeld a cikket!
{extravote 3}


 


Mindenféle cimke

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows