Szeretem ezt a porszívót, de egy napon úgy döntött váratlan pillanatokban rémiszt minket halálra. De ennek most vége...

A rettegés foka

Éjszaka van, minden csendes, mindenki alszik. A sötétség körbevesz, egyenlőre még nem tudok a külvilágról. Az előszoba sarkában magányossan álldolgál a porszívó. Nem tudom mire gondol, de a csöve az égre mered. Így hagytuk az utolsó használatkor. Egészen pontosan a proszívón egy erre a célra kialakított tartóhoz van illesztve a cső. Az illesztést a porszíttyó házán kialakított rés (akasztó) és a szívófejnél lévő ebbe illeszkedő idom (fül) biztosítja. Ez azonban valamiért nem kényelmes a porszívó számára, mert amikor úgy gondolja - márpedig többnyire éjszaka gondolja úgy - eldobja magát és lefekszik ő is a földre. Teszi ezt egy kattanással, majd egy jól hallatszó hoszabb neszezéssel, és a végén hatalmas csörömpöléssel. Általában a kattanás riaszt fel. Félálomban hallom ahogy a cső lomhán végigcsúszik a falon a padló irányába. Ekkor még nem tudom pontosan mi a zajforrás okozója, csak furcsa borzongás fut végig rajtam. De, hogy ne maradjak ebben az állapotban, a mindent elsöprő csörömpölés kiránt a valóságba. Általába beletelig néhány másodpercbe amíg rájövök mi történt valójában, ez alatt átgondolom a menekülési utakat, az esetleges harcászati lehetőségeket, vagy egyszerűen bepisilek.

Nos valójában az van, hogy a fent említett tartórész elkopott. Amikor beállítjuk a csövet a tartóba, akkor az megáll egy darabig, de a cső súlya addig feszíti a csatlakozást, amíg az valahogy ki nem jön a helyéről és ekkor borul az egész. Érdekes, hogy teljesen változó mikor következik be az esemény. Akár napokig is bírja, de van amikor hamar feladja. Abból gondolom, hogy bosszúból csinálja a sok szivatás miatt, mert mindig a legváratlanabb pillanatban történik meg.

Javítsuk meg

Így néz ki a csatlakozás, illetve a kikopott alkatrész amiről az elöbbiekben beszéltem. Ezt a problémát kéne orvosolni. Elsőre egyszerűnek tűnik, de majd meglátjuk...

A tervezés során két alkatrészt 3D modeljét készítettem el a méretvételezés után. Egy akasztófület és egy tartót. Az volt az eredeti gondolatom, hogy az akasztó fül cserélhető lesz ha ismét elkopik és a tartó pedig "örök darab". Itt tippelhetsz: Jól gondoltam?

Itt látható az akasztó fül, illetve a nyomtatás alatt álló tartó. Az első egy laza 1 órás nyomtatás 1.4m PLA filament felhasználásával, a második elkészítése több mint 3 óra és 4.1m anyag megy bele.

Nézzük mit nyomtattunk, illesszük össze és próbáljuk a helyére az új alkatrészeket.

Eddig elég bizalomgerjesztőnek tűnik a dolog, úgyhogy szereljük is össze. Ehhez azonban le kell gyilkolni a megszottyadt régi rögzítő fület. Elő a szerszámot!

Most már semmi nem akadályozza a felszerelést. Olyan izgalmas!

Első ránézésre passzentos a dolog, de azért van némi aggodalmam. Lehetséges, hogy a tartó gyűrű falvastagságát meg kellene növelni, illetve a belső átmérőt nagyobbra venni. Nem rossz így sem, de a csavarokkal nem mertem teljesen összehúzni a bilincset (gyűrűt), mert attól atartottam, hogy a vékony falvastagság miatt a nyomtatott anyag kötése megfeszül és elpattan. Végül a célját elérte, fixen áll a cső végén és jól tart. Ha a belső átmérő nagyobb lenne, akkorkönnyebben összeérne a csavaros rész két fele. Legközelebb figyelni kell, a méretvételezés és a nyomtatás közötti minimális eltérésekre. Azt még ki kell tapasztalnom, hol mekkora rátartást kell hagyni. A csavarok furatai például nagyon jók lettek, mert nem lötyögnek benne a csavarszárak. Viszont az anyacsavarnak kialakított nyílás szűk lett.

Próbáljuk a helyére:

Na, mit gondolsz? Működőképes a dolog?

Jó lenne ha az lenne, de sajnos több sebből vérzik ez a megoldás, így újratervezés szükséges. Legalább tanultam valamit és ez a blog is arra való, hogy a tapasztalataimat megosszam. Nézzük akkor a hibákat, hibás döntéseket. Az egyik az volt, hogy a rögzítő fül nem bírja el a cső súlyát, pontosabban nem tud ellenálni annak az erőnek ami forgató nyomatékként hat a beakasztott elemre. Mivel a cső hosszú és egy komplex markolatban végződik, ami további porszívó elemeket fogalal magába (rés szívó, kefe) erőkarként működik a rendszer és ezt a terhelést az beakasztott fül szűk 2mm-es pereme visel el. Ezért is bújt ki az akasztóból a korábbi gyári kikopott alkatrész és dőlt el a cső váratlanul. Ezt művelte az erőkar a nyomtatott alkatrésszel:

Egyszerűen a perem elvált a tartófül szerkezetétől. (A szerszámmal csak mutatom miről van szó.) A levágott gyári alkatrészt megvizsgálva azt láttam, hogy a tervezők számoltak ezzel és ők a peremet az U alakú fül belsejét is részben kitöltő anyagvastagsággal erősítették. Ez persze csak a levágás után látszott, én meg magamtól nem gondoltam rá. A másik, amit viszont már én tennék hozzá a nyomtatás miatt, nem jó ötlet volt a peremet ilyen egyszerűre tervezni. Az elem külső éle és perem találkozásánál rossz ötlet volt a sarok, itt is lehetne még egy kis anyag, hogy anyíróerő ne pont merőleges legyen. Viszont ha kívülről is lenne támaszték, ami a peremmel körbe öleli az akasztórészt, akkor a kifordulás jobban bisztosítva lenne, hiszen a külső rész végig feltámaszkodna az akasztó részre. Azt pedig anyagában ki tudom vastagítani.

A másik hiba oka, hogy a méretvétel után félretettem a porszívó fejet és miközben a számítógépen terveztem, nem is vettem elő többet. Így sikerült megfeledkeznem arról, hogy a porszívó fejet időnként cserélem más szívó fejre. Ehhez pedig van egy ki gomb a porszívó csövén ami beleakad a szívófejen kiképzett lyukba és levételkor ezt a kis gombot be kell nyomni. Nézzük hogy viszonyul az én alkatrészem ehhez a gombhoz?

Hát sehogy. Épp eltakarja tartóbilincset összezáró csavaros rész. Tehát ezt az alkatrészt is újra kell tervezzem. Egyrészt az összezárást el kell forgatnom 90 fokkal, másrészt a cső szakaszon egy megfelelő méretű nyílást kell hagyjak, hogy a kis pöcök kézzel simán benyomható legyen. Harmadrészt a fültartó rész is gyengusz lett, itt is kell egy oldalirányú támaszték ami körbeöleli a fület.

Tehát újratervezés következik, így ez a cikk még folytatódik...

Viszont eldőlni már nem fog többet a cső, hiszen levágtam az elkopott alkatrészt, így most nincs mivel rögzíteni :)

A cikk folytatódik: Ház körüli javítások III. - A porszívó lekűzdése

 


Értékeld a cikket!
{extravote 3}


 


CraftBot az én
3D Printerem

D.I.Y.

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows