Tény, hogy egyre többen böngésznek az Interneten mobil eszközökről, illetve tendencia, hogy egyre összetettebb szolgáltatások nyújthatóak weboldalakon keresztül is. Nem is szükséges mindenre mobil alkalmazást írni, hiszen egy weboldal működését egy helyen karbantartható programok biztosítják, így nem kell foglalkozni a programverziók kiadásával, telepítéssel stb.

A mobil eszközök azonban jóval többre képesek, mint amennyi a hagyományos böngészéshez szükséges, sőt kiegészíthetők további okosságokkal mint például egy okos óra. Ezek a kütyük külön-külön is sok minden mérésére, észlelésére képesek, együtt pedig szenzorok arzenálját adják. Vajon egy honlap hozzáférhet ezekhez az adatokhoz? A válasz természetesen igen. 

Nem kell megijedni azért az nem annyira egyszerű, később visszatérek rá. Elsőként nézzük azonban az eredeti mondanivalót. Mi volna, ha egy honlap tartalma nem csak a megjelenítő eszköz (képernyő) tulajdonságaihoz tudna igazodni, hanem a megvilágítási körülményekhez? Vagy ha nem kéne kézzel tapizni a képernyőt a tartalom görgetéséhez hanem csak megdönteni a készüléket a megfelelő irányba? Nos ezek a lehetőségek már használhatóak, "bárki" be is építheti a honlapjába. Bárki alatt egy megfelelő fejlesztőt értek aki ért a kliens oldali web alkalmazások fejlesztéséhez és nem feltétlen várja el, hogy kész eljáráskönyvtárakból dolgozzon. Most még nincsenek kifejlesztve ugyanis azok a fejlesztői keretrendszerek melyek a mobil eszközök szenzorainak elérhetőségét egyszerű eszközökkel biztosítanák, de azért nem nagy ördöngösség megvalósítani a szükséges funkciókat.

Biztonsági oldalról számos kérdést felvet, ha egy weboldal megszerzi a szenzorok adatait, mert ha már nála van akkor szinte megakadályozhatatlanul eljuttathatja azokat a weboldalt kiszolgáló szerver felé. Szerencsére a szenzorokból nyerhető információk folyamatosan és nagyon gyorsan (ezredmásodpercenként) változnak, így a teljes környezeti adatok folyamatos gyűjtése nem egy okos gondolat, helyette azonban gesztikulációk, illetve átlagolt adatok formájában azonban számos információra lehet szert tenni, amit a felhasználó nem feltétlen szeretne megosztani. E miatt a böngészők nem engednek hozzáférést a szenzorokhoz mindaddig amíg a felhasználó ezt a jogosultságot meg nem adja. Ráadásul ez nem egy egyszerű beállítási lehetőség, hanem olyan belső rejtett funkció, amit szintén csak a guruk szoktak használni. Nem véletlenül írtam a böngészőt egyes számban, jelenleg ugyanis csak a Chrome támogatja ezt a funkcionalitást, az is csak a 67 verziótól.

Egyenlőre tehát nem feltétlen kifizetődő környezetfüggő honlapokat készíteni, de a W3C specifikációja, illetve a Google támogatása azt vetíti előre, hogy bizony hamarosan megjelennek azok a honlaptartalmak, melyek miatt egyre többen fogják engedélyezni ezt a funkciót, így előbb-utóbb kivezetésre kerül az egyszerű beállítások közé, majd a weboldal meglátogatása során kért engedély alapján elégséges lesz csak rábökni, hogy igen, megbízom a kiadóban és mehet.

Az a kérdés, hogy te vajon engedélyezni fogod?

Alapvetően kétféle szenzor típus van, a mozgás (motion) és a környezeti (environmental) érzékelők, ezek elérését külön tudod bekapcsolni. Az első egyértelmű, a második csoportba pedig a fény-, mágneses, stb. érzékelők tartoznak.

A Chrome böngészőben ezt kell beírnod a címsorba: 

mozgás érzékelők: chrome://flags/#enable-generic-sensor 

környezeti  érzékelők: chrome://flags/#enable-generic-sensor-extra-classes

Ezen az oldalon pedig ki is próbálhatod: https://intel.github.io/generic-sensor-demos/

 

Mire jó ez?

Számos érdekes WEB-es alkalmazás (mondjuk úgy weboldal) készíthető így, például olyan képgaléria amit nem kell simogatni ahhoz, hogy képet válts, elég kissé megdönteni a telefont. Hosszabb szöveg olvasásához nem kell kézzel görgetni, szintén billentéssel lehet irányítani a megjelenítést. Érdekes parallax effektek készíthetők így, ahol például a képek mögé nézhetünk, csak a fantázia szab határt. Eddig ezek csak a telepített alkalmazások kiváltsága volt, most viszont jöhetnek a webfejlesztők.

Mi a veszélye?

Úgy is ki fogod próbálni és ehhez meg kell adnod az engedélyt. Viszont ha egyszer megadtad, amíg újra ki nem kapcsolod bármely weboldal külön kérés nélkül is képes lesz figyelni a mozdulataidat vagy a környezetedet.

 


Értékeld a cikket!
{extravote 3}


Mindenféle cimke

3D 3D nyomtatás Ableton AJAX bútor C++ CraftBot CSS effekt EG eladó Fincy GO. HTML ifjúsági ingyenes Javascript JQuery KORG m50 KORG R3 Kraftwerk lakás LFO pedál PLA RADIAS-R SQL szoftver V-PATCH WEB Windows